Saturday 24 October 2015

Νίκησε τον Φόβο μέσα σου !

Φόβος. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης αυτής, πολλοί θα έφεραν στον νου τους διάφορες εικόνες από καταστάσεις που τους προκαλούν αυτό το πανίσχυρο συναίσθημα.
Πριν μιλήσουμε για τον φόβο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε οτι δεν είναι κάτι κακό, καθώς αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοσυντήρησης των ζωντανών οργανισμών. Αυτό τον καθιστά αναγκαίο. Και δε θα μιλήσουμε για φόβους λογικούς. Είναι φυσιολογικό όλοι να φοβηθούν αν τους βάλουμε αντιμέτωπους με ένα λιοντάρι ή αν τους αναγκάσουμε να ισορροπήσουν σε ένα σχοινί 100 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η ζωή τους θα βρίσκεται σε κίνδυνο, επομένως ο φόβος είναι εκείνο το καμπανάκι που χτυπάει για να σε προϊδοποιήσει για μια επερχόμενη απειλή.


Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το καμπανάκι χτυπάει αρκετά συχνα και πολλές φορές για ψύλλου πήδημα.


Οι φόβοι που βασανίζουν τους περισσότερους ανθρώπους και μπορούν να τους οδηγήσουν σε μια ζωή κενή και μονότονη, είναι ψυχολογικής φύσης και μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες.




  1. Φόβος στο άγνωστο
Θεωρούμε χαζό που τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, όταν κι εμείς φοβόμαστε πάλι ένα "σκοτάδι" που δεν εξαφανίζεται όμως με το φυσικό φως. Το "σκοτάδι" που φοβόμαστε μεταφράζεται σε αμφιβολίες, ανασφάλειες, άγχοι κλπ. Μέσα στην καθημερινότητα δεν σταματάμε να κάνουμε υποθέσεις και σενάρια για το μέλλον. To μόνο που απασχολεί το υπερδραστήριο μυαλό σου είναι τι θα συμβεί μετά. Και φυσικά, αυτό που πιστεύεις πως θα συμβεί, θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί επί 100 φορές πιο φοβερό και τρομερό. Δε ζεις στο τώρα, αλλά σε μια φανταστική πραγματικότητα που δημιουργείς. Αυτό ονομάζεται τρέλα αλλά φαντάζομαι αυτή η μορφή της θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή και δεν αντιμετωπίζεται στα ψυχιατρεία.
Φοβόμαστε τον θάνατο. Και εγω σε ρωτάω. Αν δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο, αφού δε θα υπάρχεις, τι φοβάσαι ; Αν από την άλλη υπάρχει κάτι μετά τον θάνατο, αφού θα συνεχίσεις ζεις, τι φοβάσαι ;
     
     2.   Φόβος στην αποτυχία

Ένα παράδειγμα κοινού που επηρεάζεται από αυτόν τον φόβο είναι οι ντροπαλοί άνθρωποι. Φοβούνται να μιλήσουν σε άλλους ανθρώπους γιατι υποσυνείδητα πιστεύουν ότι θα κάνουν κάποιο λάθος και  εκείνοι θα τους περιφρονήσουν και θα γελάνε μαζί τους δείχνοντας τους με το δάχτυλο. Αν ο φόβος αυτός σε κυριεύσει, θα πάψεις να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Θα μείνεις στάσιμος και θα χάσεις κάθε ίχνος αυθορμητισμού και ενθουσιασμού. Η αρχή ενός αργού θανάτου. Αν φοβάσαι οτι θα αποτύχεις συνήθως καταλήγεις να μην προσπαθείς καν. Και σε ρωτάω : Αυτό δε σημαίνει πως έχεις κι όλας αποτύχει ;
Όταν ρωτήσανε τον Τόμας Έντισον πως ένιωσε που χρειάστηκε να αποτύχει 1000 φορές πριν εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, αυτός απάντησε:  " Δεν απέτυχα, απλά βρήκα 1000 τρόπους που δε δουλεύουν".


Οι γυναίκες φοβούνται να μείνουν μόνες κι έτσι ζητούν να τις αγαπούν σε οποιαδήποτε τιμή.

Οι άντρες φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, κι έτσι κρύβονται πίσω από μια μάσκα σκληρότας.


Πρέπει να γίνεις ένας άξιος αντίπαλος για τον φόβο σου. Γι' αυτό χρειάζεσαι τα κατάλληλα όπλα. Το σπαθί σου θα είναι το θάρρος και η ασπίδα σου η επιμονή. Σφίξε τη γροθιά σου, κάρφωσε το βλέμμα σου στο στόχο και χαμογέλασε ήρεμα στο φόβο. Κάνε ένα βήμα μπροστά. Και μετά άλλο ένα..και άλλο ένα...Και θα δεις όσο θα πλησιάζεις πως αυτό που από μακρυά φαινόταν αιμοδιψής δράκος, είναι την πραγματικότητα μια μικρή σαύρα που πλέον θα παίζει στα πόδια σου. Ο φόβος μπορεί να βρίσκεται μέσα σε όλους αλλά το ίδιο ισχύει και για το θάρρος. Να θυμάσαι : Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις κρύβει τον θησαυρό που επιθυμείς.

Θα τα πούμε στη μάχη.

-Ένας Φιλόσοφος του Δρόμου


Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...