Sunday 11 January 2015

Ταινία: The Secret of Kells

Βρισκόμαστε στο Kells της Ιρλανδίας τον 8ο αιώνα μΧ. Ο νεαρός Brendan, μαθητευόμενος μοναχός, δεν έχει βγει ποτέ από το χωριό. Ο θείος του, ο Αβάς Cellach, θέλει να ολοκληρώσει το χτίσιμο ενός τείχους, για να εμποδίσει τις επιδρομές των Βίκινγκς. Όλα θα αλλάξουν με την άφιξη του εικονογράφου Aidan, που θα διδάξει στο νεαρό Brendan την τέχνη του, ανοίγοντάς του ορίζοντες σε ένα νέο κόσμο.

Η ιστορία αποτελεί μια φανταστική διήγηση γύρω από τη δημιουργία της – υπαρκτής – Βίβλου του Kells, η οποία περιέχει περίτεχνες καλλιγραφίες και εικονογραφήσεις και θεωρείται από πολλούς ως το αποκορύφωμα της τέχνης των Βρετανικών Νήσων. Τα δισδιάστατα γραφικά αποτελούν μια πανδαισία χρωμάτων, αντλώντας κατευθείαν από μεσαιωνικές τεχνοτροπίες, κυρίως της Ιρλανδίας και των Βίκινγκ. Στην διήγηση αναμειγνύονται ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα (Aidan και Collum Cille), με τους Tuatha De Danaan και τον Crom Cruach της κέλτικης μυθολογίας, ενώ γίνονται και αναφορές στα αρχαία ιρλανδικά ποιήματα Pangur Ban, The Song of Tuan Mac Cairill, καθώς επίσης και το ποιητικό είδος των Aisling. Η μουσική του Bruno Coulais πλέκεται ιδανικά με την εικόνα και την αφηγηματική ροή, δίνοντας άλλη διάσταση στο ήδη μαγευτικό αποτέλεσμα.

Ένα μικρό διαμάντι που μας θυμίζει ότι οι λέξεις και οι εικόνες μπορούν να δώσουν ελπίδα και όραμα στους ανθρώπους, βοηθώντας τους να δουν πιο μακριά και να ξεπεράσουν αυτό τον “κόσμο.



Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...