Saturday 24 January 2015

Ταινία: Azur & Asmar

Μεσαίωνας. Γαλλία. Ο Azur, γιος ενός ευγενή, μεγαλώνει μαζί με τον Asmar, το γιο της, αραβικής καταγωγής, παραμάνας του. Τα δύο παιδιά αναπτύσσουν μια αδερφική σχέση αγάπης και ανταγωνισμού. Μαγεύονται από τις διηγήσεις και τα παραμύθια από την πατρίδα της παραμάνας και ονειρεύονται κάποια μέρα να ελευθερώσουν την αιχμάλωτη Νεράιδα των Τζίνι. Με το πέρασμα των χρόνων οι δρόμοι τους χωρίζουν και κάποτε ο Azur αποφασίζει να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Ο δρόμος, όμως, δεν είναι εύκολος και του επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.



Η ταινία, δημιούργημα του βετεράνου Γάλλου ανιματέρ Michel Ocelot (Kirikou and the Sorceress), χρησιμοποιεί μια μίξη δισδιάστατου και τρισδιάστατου animation, με πλούσια χρώματα και περίτεχνα σχέδια εμπνευσμένα τόσο από την Ισλαμική τέχνη όσο και από την πρώιμη Φλαμανδική σχολή του 15ου αιώνα, ενώ σε κάποιες σκηνές οι κινήσεις των χαρακτήρων γίνονται απότομες ή σπαστές, σαν αναφορά στο θέατρο σκιών και στην τεχνική του stop-motion.

Ακολουθώντας τα βήματα των κλασικών παραμυθιών, η ταινία μας δίνει σημαντικά μηνύματα: να ακολουθούμε τα όνειρά μας παρά τις δυσκολίες, να αποδεχόμαστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, να μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να δούμε τον άνθρωπο πίσω από την εμφάνιση.

Ένα μαγευτικό παραμύθι για μικρούς και για μεγάλους. Κυρίως για μεγάλους.

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...